ISU Dambovita
ISUDB

formare perfectionare paramedici
Descarcă din App Store
Descarcă din Google Play
difuzarea de mesaje pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență
fii pregatit platforma națională de pregătire pentru situații de urgență
logo descarcare app store
logo descarcare google play
ghid avizare - autorizare
Colegiul National de Afaceri Interne
Schengen
arson
Ziua Internationala pentru Reducerea Dezastrelor Naturale
DGA
Ghid DGA
Ghid Informare DGA
adobe reader Anumite documente de pe acest site necesita descarcarea Adobe Reader © pentru vizualizare.

INFORMAȚII CORONAVIRUS


Informare Coronavirus

10 REGULI DE URMAT PENTRU PROTECȚIE

 • Spală-te des pe mâini;
 • Evitați contactul cu oamenii care suferă de infecții respiratorii acute;
 • Nu vă atingeți ochii, nasul, gura, dacă nu aveți mâinile igienizate;
 • Acoperiți-vă nasul și gura când strănutați sau tușiți;
 • Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice fără prescriția medicului;
 • Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
 • Folosiți masca de protecție numai dacă suspectați că sunteți răcit sau sunteți în apropierea oamenilor bolnavi;
 • Pachetele și produsele facricate/primite din China nu sunt periculoase;
 • Animalele de companie nu răspândesc acest nou tip de virus;
 • Apelați 112 dacă aveți febră sau tuse și ați călătorit în țări cu cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus. Specificați acest lucru dispecerului.

Măsurile au caracter preventiv.

Spot-uri audio și videco cu Măsuri preventive coronavirus; Descarcă materialele video


TelVerde Coronavirus

Vă rugăm să apelați numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apelați linia TELVERDE 0800800358.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență!

În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112.

Grupul de Comunicare Strategică


ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

CE ESTE CORONAVIRUSUL ?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruși, găsiți atât la animale, cât și la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

DESCRIERE CORONAVIRUS

"Noul" coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019.

ESTE NOUL TIP DE VIRUS IDENTIC CU SINFDROMUL RESPIRATOR ACUT SEVER ?

NU. 2019-nCoV provine din acceași familie de viruși ca Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), dar nu este același virus.

CÂT DE PERICULOS ESTE ?

Ca și în cazul altor boli respiratorii, infecția cu 2019-nCoV poate provoca simptome ușoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse și febră. Se poate manifesta mai sever în cazul unor persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, cei cu afecțiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabile.

CINE ESTE PREDISPUS LA COMPLICAȚII SEVERE ALE BOLII ?

Deși trebuie investigat mai amănunțit modul în care 2019-nCoV afectează oamenii, până acum persoanele vârstnice și cele care prezintă afecțiuni medicale preexistente (diabet, boli de inimă) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe.

CUM SE RĂSPÂNDEȘTE VIRUSUL ?

Noul Coronavirus este un virus repirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreții nazale. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, când strănutați sau tușiți, apropiați gura de partea inerioară a cotului sau folosiți șervețele pe care le aruncați imediat la coșul de gunoi. Spălați-vă cât mai des pe mâini și folosiți geluri antibacteriene pe bază de alcool.

CÂT REZISTĂ VIRUSUL PE SUPRAFEȚELE EXTERIOARE ?

Nu se știe exact cât poate rezista virusul pe suprafețele exterioare, deși informațiile preliminare sugerează că 2019-nCoV poate supraviețui câteva ore sau chiar mai mult. Dezinfectanții pe bază de clor, alcool, pot ucide virusul.

POT LUA VIRUSUL DE LA ANIMALUL MEU DE COMPANIE ?

NU. În prezent nu există dovezi care să confirme faptul că animalele de companie, cum ar fi pisicile, câinii pot transmite acest virus oamenilor.

SE POATE TRANSMITE 2019-nCoV DE LA OM LA OM ?

DA. 2019-nCoV provoacă boli respiratorii și poate fi transmis de la o persoană la alta, de obicei după un contact strâns cu o persoană infectată.

CINE POATE CONTACTA ACEST TIP DE VIRUS ?

Persoanele care trăiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infecție.

Asistenții medicali care îngrijesc persoanele bolnave prezintă un risc mai mare și trebuie să se protejeze apelând la proceduri adecvate de prevenire și control al infecțiilor.

CUM FOLOSIM MASCA DE PROTECȚIE ?

 • Înainte de a pune o mască, spălați-vă pe mâini cu săpun și apă sau folosiți gel antibacterian pe bază de alcool;
 • Acoperiți-vă gura și nasul cu masca și asigurați-vă că nu există decalaje între față și mască;
 • Evitați să atingeți masca pe timpul folosirii. Dacă faceți acest lucru, spălați-vă mâinile înainte cu apă și săpun sau gel antibacterian pe bază de alcool;
 • Înlocuiți masca cu una nouă dacă aceasta se umezește și nu reutilizați măștile de unică folosință;
 • Pentru a scoate masca - NU atingeți partea din față a măștii, o puteți da jos din spate. Aruncați imediat masca la coșul de gunoi și spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau cu gel antibacterian pe bază de alcool.

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE BOALA CAUZATĂ DE 2019-nCoV ȘI O RĂCEALĂ/GRIPĂ ?

Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele răcite sau gripate, dezvoltă de obicei simptome respiratorii precum tusea, febra, secreții nazale. Chir dacă multe dintre simptome sunt asemănătoare, acestea sunt cauzate de viruși diferiți. Este dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

CÂT ESTE PERIOADA DE INCUBAȚIE A VIRUSULUI ?

Perioada de incubație este perioada dintre momentul infectării și debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubație variază între 1 - 12,5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Aceste estimări vor fi perfecționate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

SE POATE CA 2019nCoV SĂ FIE CONTRACTAT DE LA O PERSOANĂ INFECTATĂ, DAR CARE NU PREZINTĂ SIMPTOME ?

Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate să fie infecțioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea nCoV.


Clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Care este diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu ?

 • Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
 • Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.
 • Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:
  • au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
  • au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
  • au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
  • membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus
 • Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.
 • Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie și poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: "Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19"

Dacă un membru al familiei este în autoizolare, măsura se aplică și pentru soț/soție sau copii ?

 • Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
 • Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
 • Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate ?

 • Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
 • Să NU primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
 • Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).
 • Să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
 • Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
 • Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
 • Să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei.
 • Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gura cu o mască de protecție.
 • De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.

Ce se întâmplă dacă vreun membru al familiei prezintă simptome sau are o altă urgență medicală în timp ce se află în autoizolare ?

 • În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că vă aflați în situația de autoizolare la domiciliu!
 • Limitați cât mai mult posibil contactul apropiat – la mai puțin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiți-vă gura și nasul cu batistă când tușiți sau strănutați! Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat, purtați mască de protecție.
 • Așteptați sosirea ambulanței, care vă va transporta până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veți fi izolat până la obținerea rezultatelor.
 • Dacă rezultatul este negativ, veți fi adus înapoi la domiciliu și veți continua autoizolarea până la 14 zile.
 • Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.
 • Pentru alte urgențe medicale, personalul de la ambulanță / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanții DSP.

Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare ?

 • Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni.
 • Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măști de protecție.
 • Autoritățile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând și organizațiile non-guvernamentale (ex: Crucea Roșie)

Cum ajung alimentele și bunurile necesare la persoanele aflate în autoizolare ?

 • Alimentele și bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate în autoizolare.
 • Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta.
 • Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras.
 • Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, și nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei.
 • Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.

După perioada de 14 zile, persoanele aflate în autoizolare pot părăsi domiciliul ?

 • Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri, NU este necesară testarea pentru coronavirus.
 • Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative.
 • Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care să ateste că pot reveni în colectivitate.
 • La ieșirea din autoizolare, mergeți în consult la medicul de familie pentru a vă elibera concediul medical și/sau adeverințele pentru școală.
 • Rămâneți vigilenți și respectați în continuare recomandările generale privind prevenirea infecției cu coronavirus sau alt tip de gripă.

Aceste persoane beneficiază de scutiri sau concedii medicale ?

 • În primul rând, este important să contactați angajatorul și/sau unitatea de învățământ pentru a-i înștiința că vă aflați în autoizolare la domiciliu.
 • La finalul perioadei de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical.
 • Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieșirea din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverință de la angajator.
 • Conform prevederilor OUG 158/2005 și art. 60 (2) din Normele de aplicare, în cazul concediilor medicale pentru carantină, angajatul nu este obligat să depună la angajator certificatul pentru luna anterioară până în data de 5 a lunii în curs, ci până la sfârșitul lunii în curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical după ieșirea din izolare/carantină.
 • Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obișnuită.
 • Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni și nu se aplică restricția de 10 zile valabilă pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii.


HOME

Informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 din Romania

PROGRAM AUDIENȚE I.G.S.U.

PROGRAM AUDIENȚE I.S.U.DB
IS Inspector sef
Lt.col. Florea Cristian
LUNI
10:00 - 12:00
Prim adjunct Prim-adjunct
Col. Hantăr Alfred
MARTI
10:00 - 12:00
Adjunct Adjunct
Col. Dincă Cezar
MIERCURI
10:00 - 12:00
Purtator de cuvant Purtător de cuvânt
Slt. Popescu Radu
irp@isudb.ro

BULETINE / COMUNICATE DE PRESĂ

PROGRAM AVIZARE și/sau AUTORIZARE
LUNI, MIERCURI, JOI SI VINERI: 08:30 - 16:30
MARTI: 08:30 - 18:30
Nu se percep taxe pentru avizele si autorizatiile emise.
Documentatia tehnica in format electronic poate fi depusa la adresa: avizare.autorizare@isudb.ro

Proiect Viziune 2020 I

INFORMAȚII UTILE
Nu tremur la cutremur

Romania Sigura

13 Septembrie

28 Februarie

28 Februarie